Högtidlig lokalinvigning-2014-01-11

Högtidlig lokalinvigning hos logen Merlin.

Lördagen den 11 januari 2014 blev en historisk dag för logen Merlin i Karlskrona. Då invigde man sin fjärde lokal sedan starten 1920. Det var i Frimurarehuset som SL Östanland invigde den Lund som bröderna skall samlas i framöver.

Det var 106 bröder som hade samlats för att övervara ceremonin. Från Riksstorlogen kom RSMÄ Anders Eriksson och RSV Rolf Mattsson. Förutom ämbetsmännen i SL Östanland fanns också SÄÄ Claes Nilsson och SOÄ Per-Arne Meijgren från SL Sunnanland. Följande loger fanns representerade: Allbota, Wirdar, Hesperus, Teutates, Stella Polaris, Selene, Halör, Nemeton, Värend och Ossian. Från vår egen loge hade 55 bröder infunnit sig.

Det låg spänning i luften när ÄÄ Michael Lundström anhöll om att SÄÄ Per Larsen skulle ge sin tillåtelse att börja ett Eubatmöte och låsa upp porten. När han hade gjort detta tågade ämbetsmännen i Merlin in i lokalen. Efter att M K-E Andersson hämtat in alla övriga bröder, var det dags för ämbetsmännen i SL Östanland att träda in och genomföra en mycket stämningsfull och vacker invigning av lokalen. När detta var gjort hälsade ÄÄ alla bröder hjärtligt välkomna och han uttryckte sin stora glädje över att så många hade kommit från både ”när och fjärran”. Han fortsatte sedan med att genomföra ett eubatmöte som inramades med vacker musik. Flera bröder från olika loger framförde sina gratulationer och överlämnade blommor eller bidrag till stipendiefonden. Det var verkligen en lång och ståtlig procession som M i logen Merlin kunde leda ut till den väntande efterlogen.

Vid efterlogen var det premiär för restaurang Sjöbacken att i Frimurarhusets fantastiskt fina matsal servera Canapé Sjöbacken och helstekt oxfilé med potatisbakelse. Talet till fosterlandet hölls av br. Mikael Wirbrand och han deklamerade sången ”Vintersaga” av Ted Ström. RSV Rolf Mattsson var i sitt tal imponerad av både SL Östanlands och grundlogen Merlins arbete. Br. Roland Hansson gav oss en kort historielektion om det 1700-tals hus vi befann oss i och som bland annat ägts av amiral Johan af Puke. Br. Hans-Erik Svensson från logen Värend lät oss höra hur vindarna blåste när ”Per i Galtabäck” var ute på sjön. Br. Ulf Liljegren från logen Halör framförde ett tack från SL Sunnanland och skånelogerna. RSMÄ Anders Eriksson höll ett historiskt tack för maten tal, där han bland annat talade om den isfria hamnen Karlskrona och grundaren av staden KarlXI.

Vid middagsbordet genomfördes en insamling som inbringade 6000 kronor. Efter att kaffet och kakan serverats var det dags för M K-E Andersson att tacka för en härlig logekväll och bryta taffeln. Därefter fortsatte samvaron ett bra tag i husets salonger.

 

 

Text och foto: KEA

Kommentarer är avstängda.