100-års jubileum 2020-05-29

Logen Merlin firade 100 år ute i det fria.

Hundra år för Merlin i Karlskrona,
det är viktigt att betona.
Det skulle bli bankett,
men det var inte lätt
Det som satte stopp för oss var Corona.

Den 30 maj 1920 bildades logen Merlin i Karlskrona. Den 30 maj 2020 var det meningen att de hundra åren skulle firas med högtidsloge och stor bankett. På grund av den rådande Corona- pandemin gick detta inte att genomföra. Vad gör man i denna situation? Vi bjöd in bröderna att fira utomhus med de restriktioner som gällde. ÄÄ Anders Welltén kunde hälsa 30 bröder välkomna till natursköna Skönstavik för att fira vårt 100-årsjubileum under andra former. Han berättade om lite tidningsklipp från Trelleborgs Allehanda och Sölvesborgstidningen där det stod att 1920-05-30 bildades en loge av Druidorden, som fick namnet Merlin. Vi beslöt att flytta den officiella jubileumsfesten till 2021-05-29.

Br. Mikael Wirbrand berättade lite om den plats vi befann oss på. Skönstavik var en av de många stadsfarmer som kom till när Karlskrona grundades 1680. Han berättade också lite om hur det var i Sverige för 100 år sedan. Första världskriget hade precis slutat och mellan åren 1918-20 härjade spanska sjukan i Sverige. Mikael gav oss också en inblick i vilka det var som stiftade logen. Av 9 stiftare var 5 lärare av vilka den förste ÄÄ Emil Rundqvist var en. Moderloge till logen Merlin var logen 5 Wärend.

Efter mötet hade Fu med Lv Ulf Gustavsson i spetsen tänt grillen och åstadkommit en väldigt god och varierad grillbuffé som avnjöts nere vid stranden. Br. KEA testade bröderna på ett melodikryss med bara sommarmelodier och många sjöng med i de kända melodierna. Under kaffet fick vi vara med och svara på Lv Ulfs kluriga tipsfrågor och det blev br. Roland Hansson som avgick med segern. ÄÄ tackade Fu och Lv för att de ordnat med denna sammankomst. Br Rolf Mattsson tackade för maten och för att vi fick möjlighet att träffas. Avslutningsvis företogs dragning i vinlotteriet och alla tyckte nog att det var roligt att fira 100-årsdagen på något sätt trots pandemin.

Text: Broder KEA
Bild: Broder Morgan Svensson?

Kommentarer är avstängda.